Szukaj w Katalogu Gastronomicznym |
|
|
| | Lista firm z branży : Szkolenia | | |
| |
| :: | BANKIETOWA SALA WARS I SAWA 42-200 Częstochowa Długa 63 tel. 34 363-88-01, 500-020-361, 512-188-452 Czynne : kontakt telefoniczny Url: www.warsisawa-sala.pl e-mail: kontakt@warsisawa-sala.pl www.facebook.com/wars.sala
Sala bankietowo konferencyjna WARS i SAWA pełni rolę centrum szkoleniowego oraz miejsca do organizacji wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych. Niecodzienny styl i szczególna dbałość o jakość świadczonych usług została przygotowana z myślą o tych wszystkich którzy zechcą zorganizować przyjęcie weselne, chrzciny, komunię, bankiety, studniówki, spotkania biznesowe itp. | | |
:: | COSMO RESTAURACJA 42-200 Częstochowa Armii Krajowej 68 tel. 887-267-667, 887-279-334 Czynne : pon. - czw. od 10.00 do 22.00, pt. od 10.00 do 24.00, sob. od 10.00 do 24.00, niedz. 10.00 do 22.00. Url: www.cosmo-restauracja.pl Restauracja na 70 miejsc. Kuchnia polska i europejska. Pizza. Catering (ktareing). Na górze pub dla młodzieży, bilard, stół multimedialny, projekcja spotkań sportowych, rzutki, cymbergaj, WiFi. Przyjęcia okolicznościowe, wesela, komunie, przyjęcia konsolacyjne, imieniny. Szkolenia - sala multimedialna. Piątki i soboty muzyka na żywo. Parking niestrzeżony koło Hali Polonia. | | |
:: | DWA STAWY Sala Przyjęć Okolicznościowych 42-125 Łobodno Brzeźnicka 2 tel. 726-050-757 Czynne : umówienia telefoniczne. Url: www.dwastawy.com Sala przyjęć okolicznościowych do 200-stu osób, również sala "Złote Piaski" (15 km. od Częstochowy). Sale klimatyzowana. Organizacja przyjęć: wesela, komunie, stypy, urodziny, imieniny, zjazdy rodzinne i szkolne, bale w tym sylwestrowe, szkolenia i inne. Sala położona jest w atrakcyjnym miejscu w otoczeniu stawów, specjalne altany do ceremonii ślubnych na zewnątrz. Możliwość imprezy na wolnym powietrzu z grillem. | | |
:: | KAMIENICZKA.EU 42-200 Częstochowa Mirowska 4 tel. 604-487-685, 34 368-11-68 Url: www.kamieniczka.eu Wynajem sali konferencyjnej na 60 osób (lokalizacja centrum miasta). Sala bankietowa, szkoleniowa, zaplecze gastronomiczne, organizacja przyjęć okolicznościowych: urodziny, chrzciny, komunie itp. Obsługa wycieczek. | | |
:: | MŁYN ZYGMUNT RESTAURACJA MIROSŁAW TRZEPIZUR 42-274 Łaziec Łaziec 76 (gm. Konopiska) tel. 603-380-910 Czynne : od 13.00 do 21.00, w sob. od 13.00 do 21.00, w niedz. od 12.00 do 21.00. Url: www.mlyn-zygmunt.pl e-mail: biuro@mlyn-zygmunt.pl Restauracja na 80 miejsc. Trzy poziomy. Kuchnia polska i europejska. Parking przy restauracji. Organizacja: przyjęcia okolicznościowe, stypy, komunie, urodziny, wesela, bankiety. Ponadto szkolenia - sala wyposażona w sprzęt na 30 do 50 osób. Teren zielony, zalesiony. W pobliżu zbiornik wodny Pająk. Współpraca z Gminnym Ośrodkiem Kultury i Rekreacji. Jura Krakowsko-Częstochowa. Odległość od centrum Częstochowy 14km.
MENU
| | |
:: | STEFANÓWKA ZGRODA EDUKACYJNA 42-130 Nowa Szarlejka Naftowa 108 tel. 535-989-813 Czynne : ustalanie na telefon od 9.00 do 20.00. Url: www.stefanowka.eu e-mail: info@stefanowka.eu Z wielką przyjemnością chcemy Państwu przedstawić nasze Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne ,,Stefanówka", zlokalizowane w miejscowości Nowa Szarlejka w gminie Wręczyca Wielka. Gospodarstwo położone jest w miejscu niezwykle spokojnym i zacisznym, zaledwie 10 km od centrum Częstochowy i Kłobucka.
Stefanówka znajduje się w otoczeniu pól i lasów, z dala od głównej drogi i szlaków komunikacyjnych. Serdecznie zapraszamy do Naszej zagrody i uczestniczenia w proponowanych przez nas zajęciach edukacyjnych z zakresu hodowli zwierząt, prac gospodarskich, florystyki, kultury regionu oraz przyrządzaniu potraw regionalnych i przetworów wraz z nauką nakrywania do stołu i wspólną degustacją.
Serdecznie zapraszamy
Nasze Gospodarstwo zaplanowaliśmy tak, aby stworzyć jak najlepszą przestrzeń działań edukacyjnych połączonych z rekreacją i wypoczynkiem dla dzieci. Dzięki takim spotkaniom dzieci mogą łatwiej przyswoić sobie wiedzę o zwierzętach i przyrodzie, która będzie doskonałym uzupełnieniem lekcji prowadzonych przez nauczycieli w szkołach.
Wybór odpowiednich zajęć i warsztatów daje możliwość bliższego zapoznania z:
- hodowlą kucy walijskich, (zwiedzanie stajni, własnoręczne karmienie i pielęgnacja, poznanie zwyczajów żywieniowych, itp.),
- hodowlą drobiu (wizyta w kurniku, poznawanie ras drobiu, karmienie, zbieranie jajek, przyrządzanie potraw z jajek),
- pracami gospodarskimi (karmienie pozostałych mieszkańców zagrody (króliki, bernardyny, owieczki), prace porządkowe),
- florystyką (wykonywanie różnorodnych prac florystycznych: wianuszki, bukieciki itp. odpowiednie do pory roku), zapoznanie z kwiatami i gatunkami roślin: ogrodu wiejskiego, pola i lasu (do wyboru),
- artystycznym pakowaniem prezentów (wykorzystanie elementów florystycznych),
- poznaniem kultury regionu (zwyczaje, stroje, potrawy regionalne, dawne zawody),
- przygotowywaniem potraw regionalnych i przetworów (pieczenie ciasteczek i pierników, wyrabianie ciasta drożdżowego, pieczenie naleśników, racuchów, omletów, kompotów, dżemów, powideł i suszu),
- nakrywaniem do stołu i jego dekoracją (odpowiednie ułożenie nakrycia i dekoracja),
Sedecznie zapraszamy do wyboru jednego z oferowanych przez nasze gospodarstwo programów edukacyjnych, oraz dodatkowych, sezonowych atrakcji programowych:
,,Kuc Walijski- mój przyjaciel”
Harmonogram/przebieg zajęć:
I Sala edukacyjna
- Powitanie z mini poczęstunkiem i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i
oznakowaniem.
- Zapoznanie z rasami kuców i szczegółowe omówienie rasy kuca walijskiego hodowanego w naszym
gospodarstwie.
- Przedstawienie budowy kuca walijskiego (wzrost, waga, budowa ciała) oraz budowa kopyta
- Potrzeby żywieniowe i utrzymywanie kuca (rodzaje pasz treściwych,podawanie siana,
przechowywanie pasz).
- Mieszkanie dla kuca- wymiary i standardy boksów
II Wizyta w stajni
- Zwiedzamy stajnię i poznajemy jej wyposażenie
- Organizacja pracy w stajni, sprzęt do czyszczenia boksów, usuwanie obornika i jego składowanie. Magazynowanie słomy i siana.
- Karmienie kucy w naturze.
- Zabiegi pielęgnacyjne i przybory do ich wykonania.
- Obcowanie z kucami- głaskanie, czesanie i obserwacja.
- Nauka siodłania koni.
- Przejażdżka bryczką lub oprowadzenie na kucu w terenie lub na krytym padoku.
III Pożegnalny poczęstunek na świeżym powietrzu (ognisko, grill) połączony z mini konkursem na najprzyjemniejszego kuca Stefanówki
Przygoda z jajkiem
Harmonogram/przebieg zajęć:
I Sala edukacyjna
- Powitanie i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i oznakowaniem.
- Zapoznanie z gatunkami ptactwa w gospodarstwie rolnym.
- Przedstawienie i omówienie budowy anatomicznej kury.
- Rodzaje i budowa jaj od poszczególnych gatunków jaj (porównywanie gatunków, wielkości, koloru, ciężaru i kształtu jaj).
II Wizyta w kurniku
- Obserwacja drobiu (upierzenie, elementy charakterystyczne takie jak oczy, uszy, dziób) .
- Zwyczaje i potrzeby żywieniowe drobiu (rodzaje, skład, ilość podawanego pożywienia) .
- Warunki chowu i zwyczaje ptactwa gospodarskiego (pory snu, karmienia, miejsce znoszenia jajgniazda
i grzędy).
- Zbieranie jej, głaskanie kur.
III Sala edukacyjna/ kuchnia
Podział na grupy
Grupa 1: Zajęcia kulinarne z zastosowaniem jaj (przyrządzanie omletów, naleśników, racuchów).
Grupa 2: Zajęcia plastyczne z wykorzystaniem skorupek, wydmuszek, piór.
Wspólna degustacja posiłku i rozdanie drobnych upominków od gospodarzy.
Ocena i wyrażenie swojej opinii o wizycie w gospodarstwie poprzez wybór odpowiednich magnesów.
Florystyczne Inspiracje
Harmonogram/przebieg zajęć:
I Sala edukacyjna
- Powitanie i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i oznakowaniem.
- Zapoznanie dzieci z materiałem roślinnym (kilka słów o roślinach, kierunek wzrostu, cechy,
przykłady roślin).
- Nauka pozyskiwania materiału roślinnego (skąd możemy czerpać materiał do kompozycji
florystycznych - ogród, pole, przyroda w mieście - park).
- Zabiegi pielęgnacyjne roślin.
- Omówienie narzędzi i materiałów potrzebnych we florystyce.
- Przygotowanie stanowiska do prac praktycznych.
II Zajęcia na świeżym powietrzu
- Krótka wizyta w zarodzie; zapoznanie z jej mieszkańcami.
- Pozyskanie materiału roślinnego na ,,łonie natury" (ogród, pole, las).
- Powrót na zajęcia praktyczne.
III Sala edukacyjna
- Krótka przerwa na poczęstunek.
- Podział na grupy i wybór zajęć tematycznych.
- Florystyka w praktyce.
- Dzieci zabierają swoje prace do domu jako upominki dla rodziców.
- Ocena i wyrażenie swojej opinii o wizycie w gospodarstwie poprzez wybór odpowiednich magnesów.
Dysponujemy klimatyczną salą edukacyjną wraz z kominkiem, kuchnią edukacyjną, miejscem na ognisko i grilla, drewnianą altaną do zajęć na ,,świeżym powietrzu”.
| | |
| |
Powrót do katalogu branżowego |