Szukaj w Katalogu Gastronomicznym

Zadzwoń !

Ważne telefony
  • Stowarzyszenie Polskich Barmanów


  • Gastronomia

  • Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników

  • Klub Szefów Kuchni

  • WACS - Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich


  • Statystyki    Statystyki

    Statystyki 2


     
    Lista firm z branży : Spożywcze artykuły
     
     
    Miejscowość :     
     
     
    ::  AGROHURT Andrzej Psik
    42-200  Częstochowa
    Zaciszańska  18D
    tel. 34 36-57-997
    Czynne : od 8.00 do 16.00, w soboty od 8.00 do 12.00.
    Url: www.agrohurt-czestochowa.pl
    e-mail: agrohurt_czestochowa@op.pl
    agrohurt_czestochowa@op.pl
    Zaopatrzenie w surowce do produkcji ciastkarskiej, piekarskiej i do gastronomii (mąki, cukry, drożdże, nadzienia, bakalie, owoce, polepszacze, ziarna, mixy, aromaty, esencje, dekoracje, polewy, kakao, tłuszcze, oleje). Mąka żytnia. Dynia. Sezam. Słonecznik. Aromaty spożywcze, dekoracje cukiernicze, orzechy, śliwki, miód sztuczny, mak. Skrzynki na pieczywo, papier pakowy, tacki aluminiowe, sytropianowe, papierowe. Papier pakowy, kartony na torty, folia do pakowania. Skrzynki na pieczywo, foremki na ciasto. Farsze: kapusta, pieczarka, papryka. Foremki aluminiowe. Folia spożywcza. Tylki cukiernicze. Śmietana kremówka. Ubrania piekarskie. Ser tarty i mąka do pizzy. Sosy. Mieszanki chlebowe i cukiernicze. Frytury, owoce prażone, masa makowa, płatki ziemniaczane, zagęstniki, siemie lniane, smalec, soja ziarno, stabilizatory, strychówka. Taśma do zaklejarek, worki do szprycowania. Środki czystości: papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło w płynie, dozowniki do mydła, płyn do naczyń, koszyczki do chleba (chlebowe).
    mapa dla AGROHURT Andrzej Psik więcej ...
    ::  ALEX-POL Alojzy Szczerba
    42-256  Turów
    Akacjowa  5
    tel. 34 328-62-60, fax: 328-68-22
    Czynne : od 7.00 do 17.00, w soboty od 8.00 do 13.00.
    Url: www.alex-pol.pl
    e-mail: biuro@alex-pol.pl
    42-200 Częstochowa, ul. Gazowa 2/4/6
    Usługi składowania towarów na chłodnie (wynajem chłodniczych pomieszczeń magazynowych).
    Hurtownia mrożonek: Kielce ul. Hauke Bosaka 1 tel. 601-184-165

    Produkcja gotowych wyrobów mącznych, garmażeryjnych. Produkcja pierogów, pyz, klusek śląskich, pizza, zapiekanki, kartaczy, uszek, knedli. Dania gotowe: paszteciki, gołąbki, naleśniki z serem, strogonow, naleśniki po meksykańsku, pasztety, pierogi, pyzy, knedle, kluski śląskie.
    Produkcja lodów: lody Śnieżka, Alicja, rożki litrowe, Casate, kuwety itp. Mrożonki kulinarne, hurt mrożonek. Mrożone warzywa: mrożony brokuł, kalafior, marchew, fasola, mieszanki warzywne. Mrożone owoce: truskawki, śliwka, wiśnia, mieszanka kompotowa. Dania gotowe. Wynajem chłodniczych pomieszczeń magazynowych.
    mapa dla ALEX-POL Alojzy Szczerba więcej ...
    ::  AMASOL Export, import owoców i warzyw
    42-200  Częstochowa
    Poselska  12/32
    tel. 34 369-92-21, 369-91-92, 369-72-77, fax: 369-92-26
    Czynne : od 8.00 do 16.00, w soboty od 7.00 do 14.00.
    Url: www.amasol.pl
    e-mail: amasol@amasol.pl
    Partnerzy:
    40-816 Katowice ul. Bocheńskiego 99, tel./fax (32)250-69-99, 608-640-102 (ADAMSOL Sp. z o.o.)
    Bezpośredni importer owoców cytrusowych z Hiszpanii. Jedyna linia w Polsce do siatkowania (paczkowania) owoców cytrusowych w siatce lub w girsac. Sprzedaż owoców cytrusowych i warzyw z Hiszpanii, Włoch, Holandii, Turcji. Szpinak w proszku. Pomidor w proszku.
    mapa dla AMASOL Export, import owoców i warzyw więcej ...
    ::  BARTEX KLUZA Sp. J.
    42-200  Częstochowa
    Żyzna  58
    tel. 34 362-94-72, 362-07-95, 508-270-501, 508-270-508, fax: 362-94-72
    Czynne : od 8.00 do 16.00, w soboty od 8.00 do 12.00.
    Url: www.bartex.net.pl
    e-mail: biuro@bartex.net.pl
    Zaopatrujemy w surowce: cukiernie, piekarnie, lodziarnie i producentów żywności. Posiadamy w ofercie produkty firm "Ovopol" Nowa Sól - proszek jajeczny, białko i żółtko w proszku, SUDZUCKER - Polska (cukier), drożdże. Margaryny i tłuszcze (KRUSZWICA, UNIFET). KOMPLET - Polska, ECO TRADE, AKO, Dr Oetker, CREDIN. TERRAVITA - Rola Poznań (polewy, kuwertury). MASTER MARTINI. LIBELLA, AROMA-POL, IPRA-Polska, JAPART, JAR - aromaty, esencje i barwniki. PROSPANA, VORTUMNUS, MARINEX, GRADOS. Przetwory owocowo-warzywne: PAN - Poznań, GALAGO. PREGEL - komponenty do lodów. KAMIS - catering.

    Zaopatrzenie w surowce do produkcji makaronów oraz produkcji ciastkarskiej, cukierniczej, piekarniczej. Dystrybutor regionalny Zakł. Jajczarskich "Owopol" Nowa Sól- proszek jajeczny, białko i żółtko w proszku. "Interagra" Poznań (polewy, kuwertury), "Ako" Bydgoszcz (polepszacze).
    1. Hurt artykułów do produkcji ciastkarsko-cukierniczo-piekarskiej
    - dekoracje cukiernicze
    - opakowania na torty
    - drobny sprzęt
    - mak
    - bakalie
    - marmolada
    - kakao
    - orzechy - polewa kakaowa
    - kuwertura naturalna
    - mleko w proszku
    - ser cukierniczy
    - proszek jajeczny
    - dodatki do ciast
    - dodatki do makaronów
    - owoce i warzywa kandyzowane
    - polepszacze, mieszanki, mixy ciast i pieczywa
    - dodatki do pieczywa
    - drożdże
    - margaryny, tłuszcze, oleje, frytura
    - surowce: białko w proszku, budyń, cukier kryształ, cukier puder, dżemy, galaretki, jabłko prażone, kakao, kremy budyniowe i kremy do tortów, kuwertura biała mleczna, kuwertura naturalna Roma, mak, marmolady, mączka ziemniaczana, miód sztuczny, mleko w proszku, orzechy, polewy, proszek jajeczny, syrop ziemniaczany, soda oczyszczana, żelatyna spożywcza, żółtko w proszku, margaryny, tłuszcze, esencje, aromaty, bakalie, słonecznik, wszystko luzem
    mapa dla BARTEX KLUZA Sp. J. więcej ...
    ::  BOWIT-DZIEŁO Z.P.H.
    42-221  Częstochowa
    Rybacka  40
    tel. 34 362-08-49, 502-780-117, 798-679-265, fax: 362-08-49
    Czynne : od 7.00 do 14.00 w soboty od 7.00 do 14.00.
    Url: www.bowit.win.pl
    e-mail: bowit@bowit.win.pl
    Produkcja i sprzedaż paluszków solonych, z makiem, z cebulą, z sezamem, z serem i cebulką. Paluszki słone, z makiem i cebulą.
    Wypożyczalnia samochodów dostawczych do 3.5 tony (Mercedes Sprinter).
    mapa dla BOWIT-DZIEŁO Z.P.H. więcej ...
    ::  BROJKO-HURT Hurownia Mięsa i Wędlin
    42-200  Częstochowa
    Rocha  265
    tel. 034 367-14-08, (0601)323-188
    Czynne : od 5.00 do 17.00, w soboty od 5.00 do 12.00.
    Hurt mięsa, drobiu, wędlin i jajek.
    mapa dla BROJKO-HURT Hurownia Mięsa i Wędlin więcej ...
    ::  DELITE Sp. z o.o.
    42-200  Częstochowa
    Łukasinskiego  28
    tel. 34 323-51-94, 600-027-290, fax: 323-26-37
    Czynne : od 7.00 do 15.00, w soboty od 7.00 do 15.00.
    Url: www.delite.pl
    e-mail: delite@delite.pl
    AUTOGAZ tel. 666-263-810 Częstochowa Al. Pokoju 42 (brama główna ISD Huta Częstochowa - pętla autobusowa)
    Czynna całą dobę 7 dni w tygodniu.
    PRODUKCJA SPOŻYWCZA
    Firma produkuje szeroką gamę asortymentu garmażeryjnego typu: sałatki warzywne, śledziowe, galarety, pasztety, krokiety, gołąbki itp. Zgłoszenia telefoniczne przyjmujemy na 24 godz. przed dostawą.
    USŁUGI PORZĄDKOWE
    Usługi porządkowe - utrzymanie porządku i czystości terenów administrowanych, sprzątanie budynków i budowli, pomieszczeń technicznych i biurowych, dezynsekcja, deratyzacja i dezynfekcja rejonów gospodarczych, kompleksowa pielęgnacja terenów zielonych - wycinki, koszenia, rekultywacja, prace remontowe: malowanie, karton gips, płytki, prace ślusarskie, hydrauliczne, elektryczne, prace tragarskie, transportowe, odśnieżanie dróg i chodników, usługi ciągnikiem, koparko - ładowarką, wózkiem widłowym.
    GASTRONOMIA - USŁUGI
    Organizacja imprez okolicznościowych we własnym lokalu jak również w miejscu wskazanym przez klienta. Przygotowanie, dowóz półmisków dekoracyjnych do klienta (zgłoszenia na 24 godz. przed dostawą). Catering.
    RESTAURACJA
    Restauracja - przygotowujemy oferty cateringowe, dostosowane do indywidualnych wymagań naszych klientów. Oferujemy dania zarówno z naszego menu, jak i dowolne potrawy na Państwa zamówienie.
    PUB
    PUB VIRUS sala klimatyzowana o ciekawym wystroju, wyposażenie dodatkowe: bilard, lotki, telewizja. W zależności od preferencji klienta można tutaj miło spędzić czas, a także zorganizować kameralną imprezę.
    mapa dla DELITE Sp. z o.o. więcej ...
    ::  ELBI Elżbieta Biskup Przetwórstwo Warzyw i Konfekcjonowanie
    42-200  Częstochowa
    Ludowa  211
    tel. 34 325-12-72, 503-125-072
    Czynne : od 7.00 do 18.00, w soboty od 8.00 do 14.00.
    Url: www.elbi.bigduo.pl
    e-mail: elbi@bigduo.pl
    Producent: kapusta kwaszona, ogórki kwaszone, żurek, przecier ogórkowy.
    mapa dla ELBI Elżbieta Biskup Przetwórstwo Warzyw i Konfekcjonowanie więcej ...
    ::  ESENCJA ZDROWA ŻYWNOŚĆ Kawa, Herbata, Zioła
    42-200  Lubliniec
    Oleska  20 GALERIA 11-tka
    tel. (0694)73-65-50
    Czynne : od 10.00 do 18.00, w soboty od 10.00 do 14.00
    Url: www.esencja.bigduo.pl
    e-mail: sabg@interia.pl
    Sprzedaż detaliczna - kawy, herbaty na wagę, ziół, zdrowej żywności. Kosmetyki naturalne, przyprawy, akcesoria herbaciane, oleje świata, soki naturalne, sole z Morza Martwego, miód naturalny. Kawa, herbata, przyprawa, miody naturalne, zioła, zdrowa żywność. Zdrową żywnością zajmujemy się od wielu lat.
    mapa dla ESENCJA ZDROWA ŻYWNOŚĆ Kawa, Herbata, Zioła więcej ...
    ::  ETQA Sp. z o.o.
    ETQA Food Service Sp. z o.o.  Częstochowa
    Gazowa  6/4
    tel. 34 363-68-01, 609-648-104
    Czynne : od 7.00 do 20.00, w soboty od 7.00 do 13.00.
    Url: www.etqa.pl
    e-mail: biuro@etqa.pl
    HURTOWNIA LODÓW I MROŻONEK
    Zaopatrzenie gastronomii: restauracji, pizzerii, fastfudów MROŻONKI: lody, warzywa i owoce mrożone, ryby mrożone, mrożone kurczaki drób, figury lodowe, pierogi, kluski, knedle, pyzy, frytki, bułki mrożone, tortilla, owoce morza, grzyby mrożone, pizza. Mięso mrożone: drób, kotlety, kebab, gyros, parówki, schab, stek, golonka, szaszłyki.
    Sery, przyprawy, ryby (śledzie, matyjasy, salatki śledziowe). Hurt: keczup, sosy, majonezy.
    Przetwory w słoikach: surówki obiadowe, papryka, ogórki konserwowe, oliwki.
    Owoce w puszkach: ananas, brzoskwinia, mieszanki owocowe, papaja.
    Przetwory w puszkach: pomidory, koncentraty, sosy, sałatki, kukurydza groszek.
    Olej, ryż, makarony.
    mapa dla ETQA Sp. z o.o. więcej ...
    ::  FIRMA NATURA Piotr Kleszczewski
    98-331  Nowa Brzeźnica, Ważne Młyny
    Na Borowiec  4
    tel. 34 311-95-41, 603-584-737
    Czynne : od 7.00 do 16.00, w soboty od 7.00 do 14.00.
    Produkcja wód mineralnych i napojów bezalkoholowych w opakowaniach szklanych. Produkcja soków wieloowocowych. Produkcja ciastek biszkoptowych z galaretką.
    mapa dla FIRMA NATURA Piotr Kleszczewski więcej ...
    ::  FRUCTOP Topolscy Sp.Jawna
    42-200  Częstochowa
    Legionów  61
    tel. 34 361-89-84, 360-23-30, 696-020-673, 602-642-346, fax: 361-92-38
    Czynne : od 5.00 do 17.00 w sob. od 5.00 do 13.00.
    Url: www.fructop.pl
    e-mail: fructop@fructop.pl
    Hurtownia owoców i warzyw oferuje: owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki itp.), banany - dojrzewalnia bananów. Pomidory, ogórki. Warzywa polskie i importowane: ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, seler, sałata, kapusta. Żurki, kiszonki i inne. Pieczarki. Towar dostarczamy również własnym transportem. Bakalie, suszone śliwki, suszone morele. Sałatki warzywne. Surówki warzywne.
    mapa dla FRUCTOP Topolscy Sp.Jawna więcej ...
    ::  FRUKTUS Stanisław Kowalczyk i Wspólnicy
    42-110  Wąsosz Dolny
    Traugutta  130
    tel. 34 317-78-12, 317-78-18, 317-78-19, 310-40-00, fax: 310-13-18
    Czynne : od 7.00 do 17.00 w soboty od 7.00 do 14.00.
    Url: www.fruktus.com.pl
    e-mail: fruktus@fruktus.com.pl
    Przetwórstwo owocowo warzywne. Produkcja: majonezu, musztardy, chrzanu, ogórka, papryki, sałatki, pieczarki, dżemu, octu, oliwy z oliwek, powideł śliwkowych, przecieru ogórkowego, koncentratu pomidorowego, ćwikły, buraczków, kremu chrzanowego, kapusty białej kwaszonej, przyprawy do zup, selera, sosu tatarskiego, szczawiu, żurku, kapusty czerwonej, ogórków konserwowych i kwaszonych. Majonez, musztarda, musztardy, chrzan, ogórek, papryka, pieczarka, dżem, ocet, oliwa z oliwek, powidła, przecier ogórkowy, koncentrat pomidorowy, ćwikła, buraczki, przyprawa do zup, seler, szczaw, żurek.
    sekretariat@fruktus.com.pl
    export@fruktus.com.pl
    sprzedaz@fruktus.com.pl
    mapa dla FRUKTUS Stanisław Kowalczyk i Wspólnicy więcej ...
    ::  GLOBAL ZPH Ogórki Konserwowe, Koncentrat Pomidorowy, Sałatki Warzywne - Andrzej Dębowski Spółka Jawna
    42-110  Popów
    Wieluńska  7
    tel. 34 317-73-10, fax: 317-73-10
    Czynne : od 8.00 do 16.00.
    Url: www.global-zph.com.pl
    e-mail: global@global-zph.com.pl
    Przetwórstwo owocowo-warzywne: koncentrat pomidorowy 30%, ogórek konserwowy, mieszanki wielowarzywne, marchewka z groszkiem, groszek w puszce, sałatki wielowarzywne, buraczki i ćwikła. Ocet. Ogórki konserwowe. Produkcja ogórków konserwowych.
    mapa dla GLOBAL ZPH Ogórki Konserwowe, Koncentrat Pomidorowy, Sałatki Warzywne - Andrzej Dębowski Spółka Jawna więcej ...
    ::  KAPRYS
    42-200  Częstochowa
    Kiepury  20
    tel. 034 362-91-89, (0501)388-582, (0502)458-047, fax: 362-91-89
    Czynne : od 6.00 do 21.00, w soboty od 8.00 do 16.00.
    Url: www.kaprys.win.pl
    Produkcja wyrobów ciastkarskich w pełnym asortymencie. Hurt, detal. Przy zakupie hurtowym transport gratis. Przy dużym odbiorze możliwość otrzymania chłodni. Zaopatrujemy w wyroby ciastkarskie przyjęcia okolicznościowe, wesela, bankiety itp. Podejmiemy współpracę z firmami w obrębie 150 km od Częstochowy. Produkcja ciastek. Cukiernia. Ciasta, ciastka, cukiernictwo.
    mapa dla KAPRYS więcej ...
    ::  KRYBEX PHP Jan Kryński
    43-502  Czechowice Dziedzice
    Łężna  10
    tel. 32 215-57-68, 215-89-91
    Czynne : od 7.00 do 15.00.
    Url: www.krybex.com.pl
    e-mail: krybex@krybex.com.pl
    Hurt i detal ryb dalekomorskich: wędzone, marynowane, opiekane, sałatki i inne wyroby z ryb. Ryby mrożone morskie. Śląsk.
    mapa dla KRYBEX PHP Jan Kryński więcej ...
    ::  MARCO-CASH PHU
    42-200  Częstochowa
    Piotrkowska  31
    tel. 034 324-58-33, (0509)372-254, fax: 324-58-33
    Czynne : od 8.00 do 17.00, w soboty od 8.00 do 15.00.
    e-mail: marco.cash@op.pl
    Hurt: piwo, napoje gazowane i niegazowane, soki, wina. Hurtownia alkoholi, piwa, wina, napoi i soków.
    mapa dla MARCO-CASH PHU więcej ...
    ::  MAXPOL PPHU
    42-160  Krzepice
    Mickiewicza  34
    tel. 34 317-50-53, 606-275-454, 660-699-410
    Czynne : od 7.00 do 15.00, w soboty od 7.00 do 13.00.
    Url: www.makarony-maxpol.pl
    e-mail: maxpol-makaraony@wp.pl
    Produkcja makaronów: wałkowanych, krajanki rosołowej, zacierki, makaronów tłoczonych w formy jajeczne i bezjajeczne, w tym (świderki, kolanka, muszelki, spaghetti, nitki itp.). Makarony wewelne z jaj przepiórczych. Makaron weselny. Makaron przepiórczy. Makaron Matuli.
    mapa dla MAXPOL PPHU więcej ...
    ::  PIEKARNIA S.C. H.I.M. Pierchała
    44-200  Rybnik
    Generała Hallera  25
    tel. 32 422-38-20 wew. 37, 423-57-57 wew. 37
    Czynne : pon.-pt. od 6.30 do 17.30, w soboty od 6.30 do 12.30.
    Pieczywo żytnie, mieszane, pieczywo pszenne, pieczywo pszenne zwykłe, pieczywo wyborowe, pieczywo półcukiernicze.
    mapa dla PIEKARNIA S.C. H.I.M. Pierchała więcej ...
    ::  ROBEX Tomasz Górski
    42-200  Częstochowa
    Bór  55A
    tel. 34 366-28-71, 366-30-22, fax: 363-02-16
    Czynne : od 5.00 do 18.00, we wtorki 5.00 do 15.00, w soboty od 5.00 do 11.00.
    e-mail: robex@post.pl
    Hurt: wędliny, mięso, drób. Hurtownia mięsna, wędliniarska, drobiarska. Hurt wędlin paczkowanych, drobiowych. Mięso, wieprzowina, wołowina, wędliny, szynka, kiełbasa, kaszanka, pasztetowa, salceson. PAMSO, JBB, SOKOŁÓW, GROT, LUKULLUS, ZYGMUNT.
    mapa dla ROBEX Tomasz Górski więcej ...
    ::  STEFANÓWKA ZGRODA EDUKACYJNA
    42-130  Nowa Szarlejka
    Naftowa  108
    tel. 535-989-813
    Czynne : ustalanie na telefon od 9.00 do 20.00.
    Url: www.stefanowka.eu
    e-mail: info@stefanowka.eu
    Z wielką przyjemnością chcemy Państwu przedstawić nasze Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne ,,Stefanówka", zlokalizowane w miejscowości Nowa Szarlejka w gminie Wręczyca Wielka. Gospodarstwo położone jest w miejscu niezwykle spokojnym i zacisznym, zaledwie 10 km od centrum Częstochowy i Kłobucka.

    Stefanówka znajduje się w otoczeniu pól i lasów, z dala od głównej drogi i szlaków komunikacyjnych. Serdecznie zapraszamy do Naszej zagrody i uczestniczenia w proponowanych przez nas zajęciach edukacyjnych z zakresu hodowli zwierząt, prac gospodarskich, florystyki, kultury regionu oraz przyrządzaniu potraw regionalnych i przetworów wraz z nauką nakrywania do stołu i wspólną degustacją.

    Serdecznie zapraszamy

    Nasze Gospodarstwo zaplanowaliśmy tak, aby stworzyć jak najlepszą przestrzeń działań edukacyjnych połączonych z rekreacją i wypoczynkiem dla dzieci. Dzięki takim spotkaniom dzieci mogą łatwiej przyswoić sobie wiedzę o zwierzętach i przyrodzie, która będzie doskonałym uzupełnieniem lekcji prowadzonych przez nauczycieli w szkołach.

    Wybór odpowiednich zajęć i warsztatów daje możliwość bliższego zapoznania z:
    • hodowlą kucy walijskich, (zwiedzanie stajni, własnoręczne karmienie i pielęgnacja, poznanie zwyczajów żywieniowych, itp.),
    • hodowlą drobiu (wizyta w kurniku, poznawanie ras drobiu, karmienie, zbieranie jajek, przyrządzanie potraw z jajek),
    • pracami gospodarskimi (karmienie pozostałych mieszkańców zagrody (króliki, bernardyny, owieczki), prace porządkowe),
    • florystyką (wykonywanie różnorodnych prac florystycznych: wianuszki, bukieciki itp. odpowiednie do pory roku), zapoznanie z kwiatami i gatunkami roślin: ogrodu wiejskiego, pola i lasu (do wyboru),
    • artystycznym pakowaniem prezentów (wykorzystanie elementów florystycznych),
    • poznaniem kultury regionu (zwyczaje, stroje, potrawy regionalne, dawne zawody),
    • przygotowywaniem potraw regionalnych i przetworów (pieczenie ciasteczek i pierników, wyrabianie ciasta drożdżowego, pieczenie naleśników, racuchów, omletów, kompotów, dżemów, powideł i suszu),
    • nakrywaniem do stołu i jego dekoracją (odpowiednie ułożenie nakrycia i dekoracja),
    Sedecznie zapraszamy do wyboru jednego z oferowanych przez nasze gospodarstwo programów edukacyjnych, oraz dodatkowych, sezonowych atrakcji programowych:

    ,,Kuc Walijski- mój przyjaciel”

    Harmonogram/przebieg zajęć:
    I Sala edukacyjna

    1. Powitanie z mini poczęstunkiem i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i oznakowaniem.
    2. Zapoznanie z rasami kuców i szczegółowe omówienie rasy kuca walijskiego hodowanego w naszym gospodarstwie.
    3. Przedstawienie budowy kuca walijskiego (wzrost, waga, budowa ciała) oraz budowa kopyta
    4. Potrzeby żywieniowe i utrzymywanie kuca (rodzaje pasz treściwych,podawanie siana, przechowywanie pasz).
    5. Mieszkanie dla kuca- wymiary i standardy boksów
    II Wizyta w stajni

    1. Zwiedzamy stajnię i poznajemy jej wyposażenie
    2. Organizacja pracy w stajni, sprzęt do czyszczenia boksów, usuwanie obornika i jego składowanie. Magazynowanie słomy i siana.
    3. Karmienie kucy w naturze.
    4. Zabiegi pielęgnacyjne i przybory do ich wykonania.
    5. Obcowanie z kucami- głaskanie, czesanie i obserwacja.
    6. Nauka siodłania koni.
    7. Przejażdżka bryczką lub oprowadzenie na kucu w terenie lub na krytym padoku.

    III Pożegnalny poczęstunek na świeżym powietrzu (ognisko, grill) połączony z mini konkursem na najprzyjemniejszego kuca Stefanówki

    Przygoda z jajkiem
    Harmonogram/przebieg zajęć:
    I Sala edukacyjna
    1. Powitanie i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i oznakowaniem.
    2. Zapoznanie z gatunkami ptactwa w gospodarstwie rolnym.
    3. Przedstawienie i omówienie budowy anatomicznej kury.
    4. Rodzaje i budowa jaj od poszczególnych gatunków jaj (porównywanie gatunków, wielkości, koloru, ciężaru i kształtu jaj).

    II Wizyta w kurniku
    1. Obserwacja drobiu (upierzenie, elementy charakterystyczne takie jak oczy, uszy, dziób) .
    2. Zwyczaje i potrzeby żywieniowe drobiu (rodzaje, skład, ilość podawanego pożywienia) .
    3. Warunki chowu i zwyczaje ptactwa gospodarskiego (pory snu, karmienia, miejsce znoszenia jajgniazda i grzędy).
    4. Zbieranie jej, głaskanie kur.

    III Sala edukacyjna/ kuchnia
    Podział na grupy
    Grupa 1: Zajęcia kulinarne z zastosowaniem jaj (przyrządzanie omletów, naleśników, racuchów).
    Grupa 2: Zajęcia plastyczne z wykorzystaniem skorupek, wydmuszek, piór.
    Wspólna degustacja posiłku i rozdanie drobnych upominków od gospodarzy.
    Ocena i wyrażenie swojej opinii o wizycie w gospodarstwie poprzez wybór odpowiednich magnesów.

    Florystyczne Inspiracje
    Harmonogram/przebieg zajęć:
    I Sala edukacyjna
    1. Powitanie i przedstawienie gospodarstwa edukacyjnego wraz z jego planem i oznakowaniem.
    2. Zapoznanie dzieci z materiałem roślinnym (kilka słów o roślinach, kierunek wzrostu, cechy, przykłady roślin).
    3. Nauka pozyskiwania materiału roślinnego (skąd możemy czerpać materiał do kompozycji florystycznych - ogród, pole, przyroda w mieście - park).
    4. Zabiegi pielęgnacyjne roślin.
    5. Omówienie narzędzi i materiałów potrzebnych we florystyce.
    6. Przygotowanie stanowiska do prac praktycznych.

    II Zajęcia na świeżym powietrzu
    1. Krótka wizyta w zarodzie; zapoznanie z jej mieszkańcami.
    2. Pozyskanie materiału roślinnego na ,,łonie natury" (ogród, pole, las).
    3. Powrót na zajęcia praktyczne.

    III Sala edukacyjna
    1. Krótka przerwa na poczęstunek.
    2. Podział na grupy i wybór zajęć tematycznych.
    3. Florystyka w praktyce.
    4. Dzieci zabierają swoje prace do domu jako upominki dla rodziców.
    5. Ocena i wyrażenie swojej opinii o wizycie w gospodarstwie poprzez wybór odpowiednich magnesów.

    Dysponujemy klimatyczną salą edukacyjną wraz z kominkiem, kuchnią edukacyjną, miejscem na ognisko i grilla, drewnianą altaną do zajęć na ,,świeżym powietrzu”.
    mapa dla STEFANÓWKA ZGRODA EDUKACYJNA więcej ...
    ::  WOMIR-SPA Sp. z o.o.
    42-350  Koziegłowy-Rzeniszów
    Spółdzielcza  77
    tel. 034 366-14-91, fax: 314-27-24
    Czynne : od 8.00 do 16.00.
    Producent naturalnej wody źródlanej DOBRAWA.
    mapa dla WOMIR-SPA Sp. z o.o. więcej ...
     

    Powrót do katalogu branżowego